ADSL Telefonvonal előfizetéssel

mobil internet, iroda útközbenAz ADSL típusú összeköttetésen keresztül PPP protokollt használva internet kapcsolatot létesíthet az IP gerinchálózattal. Az ADSL alapú internet szolgáltatások része az ADSL alapú távközlési szolgáltatás, amelyet a Szolgáltató az ilyen szolgáltatást nyújtó távközlési Szolgáltatóktól (Magyar Telekom Nyrt. vagy más Szolgáltató) szerződéses alapon vesz igénybe és épít be saját szolgáltatásába.

A szolgáltatás telefondíj-mentes Internet hozzáférés, de élő telefon előfizetés szükséges hozzá. Az ADSL hozzáférési szolgáltatás kizárólag olyan távbeszélő vonalon nyújtható, amely korlátozás mentesen működik. A szerződés létrejöttének feltétele, hogy a közcélú távbeszélő vonal az ADSL hozzáférésen alapuló csomag Előfizetőjének tulajdonában legyen, vagy a vonal tulajdonosának írásban kell nyilatkoznia arról, hogy hozzájárul, hogy Előfizető a ADSL hozzáférésen alapuló csomagot adott távbeszélő vonalra megrendelje.

Előfizető az ADSL szolgáltatás létesítését olyan helyre kérheti, ahol a Előfizető helyi központba vagy kihelyezett fokozatba közvetlenül sodrott rézérpáron van bekötve és az adott helyi központ, kihelyezett fokozat a szolgáltatás lefedettségi területén belül helyezkedik el. A szolgáltatás jelenleg két irányban működő, nyilvánosan elérhető telefon (analóg vagy ISDN2) szolgáltatás mellett vehető igénybe. A szolgáltatás az Előfizető számára nem nyújtható olyan helyen, ahol az Előfizető a helyi központhoz digitális vagy analóg vonaltöbbszörözőn keresztül kapcsolódik.

A rendszer hatótávolsága ideális hálózati körülmények és környezeti feltételek mellett kb. 4.5 km, de ez függ az érátmérőtől, érátmérő változástól, külső zavaroktól stb. Az átviteli rendszer a maximális teljesítményét 2 km-ig tudja biztosítani.

ADSL Telefonvonal előfizetés nélkül (NDSL)

A NAKED - vagyis csupasz - ADSL szolgáltatás lényege, hogy a csomagok havidíja magában tartalmazza a végpontot (ADSL modem) az internet központtal (DSLAM) összekötő hálózat kiépítését, karbantartási- és felügyeleti költségét. A kiépített vonal nem kap telefonszámot, az csak és kizárólag ADSL adatforgalomra használható. Egy NAKED vonal kiépítése (a normál telefonvonalnak is megfelelően)  kb. 30 napot vesz igénybe.